Satu
Mare situat in nord-vestul României, străbătut de vechiul
râu Someş şi locuit din timpuri imemoriabile de geto-daci,
a fost leagănul culturii şi civilizaţiei româneşti.
Comandantul forţelor NATO în Europa: Alianţa ar putea lua în considerare o prezenţă militară PERMANENTĂ în Europa de Est. Forţele canadiene vor rămâne acolo până la sfârşitul anului
Criza din Ucraina şi tensiunile cu Moscova ar putea determina NATO să ia în calcul o prezenţă militară permanentă în statele membre din Europa de Est, a declarat marţi generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO în Europa. Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est în ultimele săptămâni - şase avioane de luptă de tip CF-18 prezente în România, o fregată şi 600 de militari - urmează să rămână în regiune cel puţin până la sfârşitul anului şi ar putea participa la exerciţii în Ucraina. "Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice din estul Ucrainei şi suntem îngrijoraţi de situaţia locuitorilor din regiune", a afirmat generalul Breedlove, la Ottawa.
Întrebat dacă situaţia din Ucraina ar putea duce la o prezenţă militară permanentă a forţelor NATO în Europa de Est, el a răspuns: "Cred că trebuie să analizăm o astfel de posibilitate".
"Ar mai trebui să evaluăm disponibilitatea şi poziţionarea forţelor noastre, pentru a fi în stare să răspundem la această întrebare", a adăugat el. De asemenea, este necesar să "reevaluăm capacitatea de reacţie a forţelor de apărare" ale Alianţei, în contextul în care până în prezent Rusia era percepută drept partener, a afirmat Breedlove.
Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est vor rămâne în regiune până la sfârşitul anului - presă
Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est în ultimele săptămâni - şase avioane de luptă de tip CF-18 prezente în România, o fregată şi 600 de militari - urmează să rămână în regiune cel puţin până la sfârşitul anului şi ar putea participa la exerciţii în Ucraina, relatează Ottawa Citizen online.
Şeful Statului Major canadian, generalul Tom Lawson, şi comandantul NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, au oferit marţi informaţii despre ceea ce fac aceste forţe canadiene în Europa, în contextul unei vizite de două zile a comandantului militar al Alianţei Nord-Atlantice la Ottawa.
Breedlove a precizat că forţele NATO mobilizate reprezintă un răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina şi vor fi menţinute până la sfârşitul anului, termen care poate să fie schimbat în funcţie de decizia liderilor Alianţei Nord-Atlantice la reuniunea din septembrie.
Canada contribuie cu aceste forţe cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor est-europeni în contextul crizei ucrainene.
Potrivit site-ului publicaţiei canadiene, Lawson a dezvăluit că avioanele de tip CF-18 nu sunt înarmate, ele participă la antrenamente în afara bazei din România şi nu patrulează vizând avioane şi alte ameninţări provenind de la Rusia.
"Avioanele de luptă nu sunt înarmate", a declarat generalul canadian. "Sunt integral într-un mod de formare", a precizat el, adăugând că "ele sosesc întotdeauna, la fel ca multe dintre echipamentele noastre, aşa cum va sosi şi nava, pregătite să fie înarmate corespunzător, dacă se vor schimba condiţiile". "Însă acestea sunt toate activităţi de antrenament, în acest moment", a subliniat el.
Şeful Statului Major a declarat că fregata HMCS Regina urmează să se alăture altor nave NATO în Mediterana de est la jumătatea lui mai.
De asemenea, celor aproximativ 50 de militari de la o bază din Edmonton, care efectuează antrenamente de paraşutism împreună cu militari americani şi polonezi în Polonia, li s-a comunicat că vor staţiona pentru o perioadă de 30-60 de zile, care poate fi, de asemenea, prelungită, a precizat Lawson. Guvernul canadian a anunţat iniţial că misiunea lor în Polonia se va încheia la 9 mai.
Lawson a mai anunţat că forţele canadiene ar putea să participe la un exerciţiu anual condus de către Statele Unite, Rapid Trident, planificat în Ucraina pentru iulie.
În conferinţa de presă de la cartierul general al Apărării canadiene, Breedlove a reafirmat că acţiunile recente ale Rusiei au alterat situaţia securităţii în Europa. Întrebat dacă aliaţii NATO iau în considerare o poziţionare permanentă de forţe în regiune, aşa cum s-a întâmplat în Războiul Rece, el a răspuns că "este un lucru pe care este necesar să-l luăm în considerare".
Cei doi oficiali militari de rang înalt au făcut aceste declaraţii în contextul în care confruntări dure între naţionalişti şi forţe proruse continuă să afecteze estul Ucrainei, zeci de persoane fiind ucise în ultimele zile.
Diplomaţi occidentali şi ruşi şi-au exprimat dezacordul, în paralel, cu privire la organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina prevăzute la 25 mai.
Breedlove a apreciat că Guvernul ucrainean "se confruntă cu o situaţie dificilă, având de înfruntat forţe bine înarmate care deţin în continuare controlul asupra unor instalaţii" şi că prezenţa celor 40.000 de militari rusşi la frontiera ţării "nu ajută situaţia".
"În timp ce noi avansăm, NATO va continua să susţină o soluţionare diplomatică a crizei", a continuat generalul american, "veghind să fim pregătiţi să răspundem oricărei ameninţări la adresa populaţiei şi teritoriului" Alianţei Nord-Atlantice.
Adauga parere Pareri (5)Autor : CSHwyOXp Acum am terminat de vianziot si iti multumesc inca o data pentru pont! Este un serial pur si simplu minunat, altfel decat oricare altul. Eleganta aceea aristocratica, onoarea, demnitatea, loialitatea, diplomatia sunt lucruri care m-au ravasit de-a lungul fiecarui episod. Deja mi-e dor de atmosfera filmului si astept cu nerabdare sa reinceapa. http://bkjtsujxl.com [url=http://kgoylt.com]kgoylt[/url] [link=http://ysgrbvyvug.com]ysgrbvyvug[/link] (15-11-2015,07:51)Autor : zkG0xuZWI5s5 Si eu mi-am descarcat siarelul dupa ce l-a recomandat Ina, insa nu am apucat sa ma uit la vreun episod. De obicei evit sa ma uit la seriale care-mi plac, pentru ca nu mai apuc sa fac altceva. La Prison Break stateam pana dimineata cu ochii cat cepele, iar la Anatomia lui Grey nu m-am lasat pana nu am urmarit toate cele opt serii. Nimic prea constructiv in asta. (15-11-2015,00:56)Autor : qVUghPHeK Pe asta l-am ratat momentan, seria cu Emma am vazut-o, bine am vazut Emma in muutule forme dar asta e foarte englezeasca. De nopti intregi cu un film incerc sa ma feresc de la niste intamplari cu Ghost whisperer, urmate de Revenge care m-au lasat nauca de oboseala a doua zi. Acum sunt la regim vad cu portia Pinguinii in Madagascar dar tare mi-e ca o s-o comit din nou cu ceva mai captivant http://lrutecoxs.com [url=http://fijnmtazw.com]fijnmtazw[/url] [link=http://cxjuaiww.com]cxjuaiww[/link] (13-11-2015,10:57)Autor : gBp74X4COk9 bine ca e maine liber. l-am mai vazut recomandat la dojo, dar uitaesm de el.mini-seria mandrie si prejudecata ai vazut? cea cu colin firth? absolut superba. si mini-seria jane eyre. toate cat se poate de englezesti. englezii fac cele mai misto ecranizari ale unor carti de autori englezi. (valeu, ce panseu am scos! )ce naiba fac eu maine: vad seriale sau citesc? aceasta e intrebarea. aia cu to be or not to be e apa de ploaie. (11-11-2015,12:03)Autor : fmpCkrYuLuoH Apropo de formularea din titlu, mi-am amtinit ca la sfarsitul clasei I, la premiu, am primit o carte de povesti care se numea Impăratul-vrajitor sau poveste cu un lup alb . Mi se parea atat de ciudat acest titlu si nu l-am inteles nicicum. Pentru mine, la vremea aceea, un sau pus intre doua expresii insemna ca cele doua expresii sunt sinonime. Nici nu am citit cartea, desi colega mea care primise una la fel, mi-a zis ca e frumoasa. Acuma, de cate ori vad exprimari de genul asta, zambesc si ma revad iar mica-mica. (10-11-2015,18:10)